چرا گاهی اوقات نمیتوانم درس بخوانم؟ ایراد من چیست؟

اگر از شروع مطالعه برای کنکور واهمه دارید، یا نمیتوانید به برنامهی درسی خودتان پایبند باشید، این مقاله برای شماست! با ما همراه باشید.
برخی از دانشجویان رشتهی ادبیات انگلیسی از تعدد منابعی که باید برای دروس دانشگاه و کنکورشان مطالعه کنند، گلهمندند. بارها شنیدهایم که دانشجویان جملاتی با چنین مضمونهایی گفتهاند: «چطور هزاران صفحه تاریخ ادبیات بخوانیم و نکات این درس را بهخاطر بسپاریم؟ چرا سؤالات کنکور رشتهی ما بر مبنای جزئیات ریزی که حفظ کردنشان طاقتفرساست، طرح میشود؟ نورتون تاریخ ادبیات برایمان کم بود که نورتون نقد و تئوریهای ادبی هم اضافه شد؟» راستش حق با دانشجوهاست. مطالعهی مؤثر این همه منبع قطور که لبریزند از معرفی نویسندهها و نظریهپردازها و آثارشان، پروژهایست بس دشوار.
با تمام تفاسیر، پاسخ همیشگی ما به سؤالِ «حالا با این همه منبع و نکتهای که باید در زمان محدود بخوانیم، چکار کنیم؟» این است: برنامهی مطالعهی روزانه داشته باشید. شاید بگویید که «حتی با یک برنامهریزی دقیق هم در نهایت باید هزاران نکته را حفظ کنیم، پس سختی ماجرا به قوت خود باقی میماند!» بله، شما در هر صورت باید متون پرجزئیات را بخوانید، با نویسندگان و نظریهپردازان زیادی آشنا شوید و اگر داوطلب کنکور باشید، مطالب بسیاری را حفظ کنید، اما ما براینباوریم که رمز موفقیت در این راه پُر پیچوخم، داشتن استمرار است. اگر شما در مطالعه و مرور همین هزاران نکته، استمرار داشته باشید، پس از مدتی میبینید که دغدغهی بزرگتان به اهداف کوچکتر شکسته شده و شما هم بهتدریج با سختیها مواجه شدهاید و رو به جلو در حرکت هستید.
به عقیدهی ما شما باید برنامهی مطالعهای داشته باشید که مختص شخص شماست. هر کدام از ما بهسبب ویژگیها و شرایط متفاوتمان، نیازمند برنامهی منحصربهفردی هستیم که مطالعه را برایمان امکانپذیر و حتی لذتبخش کند. برای مثال، دانشجویی را میشناسیم که مطالعهی چند درس تخصصی در یک روز باعث آشفتگیاش میشد، اما خودش را وادار میکرد که هرروز هم تاریخ ادبیات بخواند، هم به نقد ادبی بپردازد و هم یکی دو اصطلاح ادبی را از کتاب آبرامز حفظ کند. این دانشجو پس از چندروز مطالعه با این روش، عطای درسخواندن را به لقایش بخشید و مطالعه را کلاً کنار گذاشت. اما وقتی تصمیم گرفت شیوهی مطالعهاش را عوض کند و هر روز تنها به یک درس تخصصی بپردازد، توانست بهصورت مستمر مطالعه کند. ممکن است دانشجوی دیگری، برخلاف ایشان، ترجیح بدهد چندصفحهای از تمام منابع را هرروز بخواند و با این روش استمرارش را حفظ کند.
حالا باید به این سؤال پاسخ دهیم: چگونه میتوانیم به برنامهای برسیم که مختص ماست و استمرارمان را تضمین میکند؟
یکی از راههای رسیدن به چنین برنامهای، آزمون و خطاست. میتوانید چندروزی براساس یک برنامه پیش بروید، پس از اتمام برنامه، روند مطالعهتان را بررسی کنید، اگر برنامه برایتان ایدهآل است، به مطالعهتان ادامه دهید، اما اگر احساس کردید که نتوانستهاید خوب درس بخوانید و استمرار داشته باشید، ایراد را در خودتان جستجو نکنید، بلکه برنامه را تغییر دهید، آنقدر تغییرش دهید تا مناسب شما شود. شاید بگویید «بالاخره ما بر درس خواندن تمرکز کنیم یا آزمون و خطا کنیم تا برنامهی مناسب را پیدا کنیم؟» اگر وقتش را دارید، باید هر دو کار را با هم انجام دهید. اما فراموش نکنید که متخصصانی هستند که قسمت برنامهریزی را به عهده میگیرند تا شما با خیال آسوده به مطالعه بپردازید.
مشاوران تحصیلی، چنانچه دغدغهمند، خلاق و مجرب باشند، میتوانند با برنامههای منحصربهفرد، اصولی و دقیق، مطالعه را برای شما به عادتی روزمره تبدیل کنند. برای مثال، مشاورانِ «در حاشیه» برنامههای مطالعه را با معرفی منابع کمک درسی غنیتر میکنند؛ یعنی پس از شناخت عادتهای مطالعهی دانشجوی متقاضی مشاوره، کتابها، ویدئوها و سایتهایی را به ایشان معرفی میکنند تا مطالب درسی را راحتتر بخواند و درک کند. آنها استراتژیهای مطالعهی مفید، یادداشتبرداری مؤثر و مرور مداوم را به دانشجوها معرفی میکنند و تا رسیدن به هدف همدلانه همراهیشان میکنند. مطالعه در کنار متخصصانی که فضای امنی را برای گفتوگو با شما بهوجودبیاورند، از خستهکنندگی مطالعهی منابع قطور بکاهند و شما را در تمام مراحل آگاهانه همراهی کنند، میتواند به تجربهای دلنشین و مستمر تبدیل شود.
اگر حفظ استمرار در مطالعه برایتان دشوار است، خودتان را سرزنش نکنید، ایراد از شما نیست، مشکل از برنامهی شماست. کافیست همین حالا با مشاوران «در حاشیه» تماس بگیرید و دغدغههایتان را با ایشان درمیان بگذراید، احتمال اینکه بهزودی به برنامهی ایدهآلتان برسید و از درس خواندن لذت ببرید، بسیار زیاد است.