هر آنچه لازم است راجع به مصاحبهی دکتری بدانید+ پاسخ به 33 پرسش پرتکرار داوطلبان

در این مقاله به پرسش و پاسخهای پرتکرار داوطلبان دربارهی مصاحبهی دکتری زبان و ادبیات انگلیسی میپردازیم. با ما همراه باشید!
1. برای پذیرفته شدن در کنکور دکتری زبان و ادبیات انگلیسی، باید چه مراحلی را پشت سر بگذارم؟
برای پذیرفته شدن در کنکور دکتری زبان و ادبیات انگلیسی، باید دو مرحله را بگذرانید:
- مرحلهی اول: کنکور دکتری زبان و ادبیات انگلیسی
- مرحلهی دوم: مصاحبهی دکتری زبان و ادبیات انگلیسی
مرحلهی اول: کنکور دکتری
2. مجری برگزاری کنکور دکتری زبان و ادبیات انگلیسی کدام سازمان است؟
کنکور دکتری زبان و ادبیات انگلیسی بهصورت آزمون چهارگزینهای و توسط سازمان سنجش برگزار میشود.
3. از کجا میتوانم توضیحات مفیدی را درمورد منابع کنکور دکتری زبان و ادبیات انگلیسی پیدا کنم؟
در اینجا به تفصیل به معرفی منابع کنکور دکتری، منابع پرتکرارو ساختار آزمون دکتری پرداخته و به سایر پرسشهای متداولِ داوطلبان کنکور دکتری زبان و ادبیات انگلیسی پاسخ دادهایم.
4. گام بعد از اعلام نتایج اولیه چیست؟
پس از اعلام نتایج اولیه، داوطلب از طرف دانشگاههایی که نمرهی حدنصاب یا ترازشان را کسب کرده، به مصاحبه دعوت میشود.
برای مثال، اگر تراز داوطلبی 2400 شده باشد، وی برای مصاحبه به دانشگاهی دعوت نمیشود که تراز اعلامشدهاش 2401 و بالاتر است. این داوطلب از جانب دانشگاههایی که ترازش حداکثر 2400 است، به مصاحبه دعوت خواهد شد.
ممکن است تراز کنکور کتبی شما از تراز اعلام شده توسط تمام دانشگاهها پایینتر باشد، در این صورت، شما به مصاحبه دعوت نخواهید شد و باید برای کنکورهای سالهای آینده تلاش کنید.
5. تراز دانشگاههایی که در مقطع دکتری زبان و ادبیات انگلیسی دانشجو میپذیرند، چه عددی است؟
ترازِ دانشگاهها ثابت نیستند و ممکن است سالانه تغییر کنند.
6. چگونه میتوانم ترازم را بالاتر ببرم؟
هرچه رتبهی شما پایینتر باشد، یا بهعبارتی رتبهی بهتری کسب کنید، تراز شما بالاتر میرود و احتمال قبولیتان افزایش مییابد.
7. تأثیر رتبهی کنکور در پذیرش نهایی داوطلب کنکور دکتری چقدر است؟
50 درصد.
مرحلهی دوم: مصاحبهی دکتری
8. مجری برگزاری مصاحبهی دکتری کدام سازمان است؟
مصاحبهی دکتری زبان و ادبیات انگلیسی را دانشگاههایی که در مقطع دکتریِ این رشته دانشجو میپذیرند، انجام میدهند.
9. آیا روال انجام مصاحبهی دکتری در تمام دانشگاهها یکسان است؟
خیر. هر دانشگاهی شیوهنامهی مخصوص به خودش را دارد و طبق سیاستهای خود عمل میکند.
10. تأثیر نمرهی مصاحبه در پذیرش نهایی داوطلب کنکور دکتری چقدر است؟
50 درصد.
11. در مصاحبهی دکتری زبان و ادبیات انگلیسی چه مواردی ارزیابی میشود؟
مصاحبهی دکتری در دو بخش، داوطلب را موردارزیابی قرار میدهد:
بخش اول: مصاحبهی شفاهی
بخش دوم: بررسی سوابق آموزشی و پژوهشی
12. هر کدام ازاین بخشها چند نمره را به خود اختصاص میدهند؟
از 50 درصدِ نمرهی مصاحبه، 30 درصد به مصاحبهی شفاهی و 20 درصد به بررسی سوابق آموزشی و پژوهشی اختصاص دارد.
بخش اول: مصاحبهی شفاهی
13. برای موفقیت در بخش مصاحبهی شفاهی کنکور دکتری زبان و ادبیات انگلیسی باید چه منابعی را بخوانم؟
برای مصاحبهی شفاهی منابع خاصی اعلام نمیشود.
- وقتی مصاحبه آغاز میشود، معمولاً اساتید از شما میخواهند خودتان را معرفی کنید. سعی کنید جملاتی را از قبل در ذهن داشته باشید تا بتوانید پُرقدرت و بدون مکث خود را معرفی کنید. یک شروع جانانه، هم تأثیر مثبتی بر اساتید میگذارد، هم به خودتان انرژی میبخشد.
- اساتیدِ هر دانشگاه ممکن است از شما بپرسند چرا قصد ادامه تحصیل دارید یا چرا آن دانشگاه را برای تحصیل انتخاب کردهاید. سعی کنید پاسخهای کلیشهای ندهید، خلاقانه صحبت کنید، قرار نیست خشک و جدی بهنظر برسید. میتوانید خونسرد و متین، پاسخهای جالب و البته مرتبط با فضا را ارائه بدهید.
- اصولاً اساتید از داوطلبی که به مرحلهی مصاحبهی دکتری این رشته رسیده، انتظار دارند دانش کلیِ قابل قبولی نسبت به تاریخ ادبیات، نقد، مکاتب ادبی و ژانرهای ادبی داشته باشد. اگر برای کنکور کتبی، این دروس را مطالعه نموده و یادداشتبرداری کردهاید، میتوانید یادداشتهای خود را مرور کنید. البته کاملاً طبیعی است که نتوانید به تک تک سؤالات اساتید پاسخهای جامع و صحیح بدهید. بپذیرید که احتمال دارد شما پاسخ سؤالی را ندانید، در این صورت بهتر است حتیالامکان اساتید را با پاسخهای هوشمندانهی خود قانع کنید.
مثلاً در یکی از مصاحبههای دکتری، استادی از یک داوطلب پرسیده بود سبک نمایشنامههای آرتور میلر را چگونه ارزیابی میکند؛ داوطلب با سبک آرتور میلر آشنایی چندانی نداشته و با این جمله پاسخش را آغاز کرده: «ترجیح میدم با فیلم فروشنده اثر اصغر فرهادی، بهعنوان اقتباسی از مرگ یک فروشنده نوشتهی آرتور میلرشروع کنم.» سپس نکاتی را که پیشتر ازطریق این فیلم درمورد آرتور میلر میدانسته، برشمرده و آنها را به اوضاع سیاسی - اجتماعی ایران، در سالهایی که فرهادی، فروشنده را ساخته ارتباط داده. واضح است که داوطلب، پاسخ شفاف و کاملی به این پرسش نداده، اما با اعتمادبهنفس و هوشمندی توانسته جهت سؤال را عوض کند و دیدگاه انتقادیاش را به اساتید نشان دهد.
- علاوهبر سؤالاتی که درمورد دروس اصلی ادبیات انگلیسی از شما پرسیده میشود، اساتید کنجکاوند بدانند شما پایان نامهی ارشد خود را به چه موضوعی اختصاص دادهاید. پیش از رفتن به مصاحبه، خلاصهای منسجم را از موضوع پایان نامهی ارشد خود در ذهن داشته باشید، سعی کنید توضیح مختصرتان شامل مقدمهای کوتاه، موضوع اصلی و یک نتیجهگیری خلاقانه باشد.
- اساتید ممکن است کنجکاو باشند زمینهی پژوهشی شما را در دوران دکتری بدانند. بهتر است قبل از شرکت در مصاحبه، زمینههای پژوهشی خود را مرور و برنامههای احتمالیتان را برای آینده تعیین کنید. سعی کنید طی جملات منحصربهفرد و درعین حال انتقادی، سیر تحول علاقهی پژوهشی خود را از دوران ارشد تا زمان مصاحبهی دکتری بیان کنید.
14. چگونه میتوانم اعتبارم را نزد هیئت علمی دانشگاه موردنظرم افزایش دهم؟
علاوه بر تلاش برای نشان دادن قدرت تحلیل انتقادی، منش آکادمیک و گفتار تأثیرگذارتان، راه متداول دیگری هم هست که میتوانید بر شایستگی خود صحه بگذارید. این راه گرفتن توصیه نامه از حداکثر دو استادتان در دورهی کارشناسی ارشد است. از اساتیدی که از نقاط قوت شما اطلاع دارند و مایلند شما را به همکاران خود معرفی کنند، بخواهید برایتان توصیهنامه بنویسند.
علاوه بر تلاش برای نشان دادن قدرت تحلیل انتقادی، منش آکادمیک و گفتار تأثیرگذارتان، راه متداول دیگری هم هست که میتوانید بر شایستگی خود صحه بگذارید.
15. برای موفقیت در بخش مصاحبهی شفاهی کنکور دکتری زبان و ادبیات انگلیسی باید چه رفتاری داشته باشم؟
- وقتشناس باشید و به موقع به محل مصاحبه برسید، وقت شناس بودن اضطراب شما را تخفیف میدهد و باعث آرامشتان میشود. بهتر است از دید اساتید، خونسرد، مطمئن و آرام بهنظر برسید.
- سعی کنید لباس مناسب و مرتبی بپوشید و لبخند برلب داشته باشید.
- اگر اساتید سؤالپیچتان کردند از کوره درنروید و خونسرد، محترمانه و مؤدبانه به سؤالاتشان پاسخ دهید.
- صبور باشید و حرف اساتید را قطع نکنید.
- وقتی به سؤالات اساتید پاسخ میدهید، از گزافهگویی، پراکندهگویی و بیهودهگویی پرهیز کنید؛ جملاتتان باید منطقی و صحیح و لحنتان متواضع و درعینحال تأثیرگذار باشد.
- پاسخ به سؤالات احتمالی را از چندین روز قبل در ذهنتان آماده کنید تا در روز مصاحبه روان و رسا صحبت کنید.
- رفتارتان باید به گونهای باشد که اساتید در شما میل به یادگیری و همکاری را ببینند. داوطلب دکتری باید هدفمند باشد و این ویژگیاش را درطول مصاحبه انعکاس دهد.
داوطلب دکتری باید هدفمند باشد و این ویژگیاش را درطول مصاحبه انعکاس دهد.
بخش دوم: بررسی سوابق آموزشی و پژوهشی
الف) بررسی سوابق آموزشی
16. در بخش بررسی سوابق آموزشی چه مواردی مورد ارزیابی قرار میگیرد؟
در بخش بررسی سوابق آموزشی موارد زیر مورد ارزیابی قرار گرفته و درنهایت به آنها امتیاز تعلق میگیرد:
17. به هر کدام از این موارد چند امتیاز تعلق میگیرد؟
میزان امتیازدهی به این موارد در دانشگاههای مختلف، متفاوت است. ممکن است یک دانشگاه چندمورد دیگر را به این لیست اضافه کند، در حالی که دانشگاهی دیگر چندمورد را از این لیست درنظر نگیرد.
18. چطور میتوانم از موارد موردتوجه و نحوهی امتیازدهی دانشگاههای موردنظرم باخبر شوم؟
معمولاً پیش از مصاحبهی دکتری، دانشگاهها جدول امتیازدهیشان را منتشر میکنند. شما میتوانید برای مثال، عبارت «جدول امتیازدهی مصاحبهی دکتری دانشگاه تهران» را جستجو کنید، احتمالاً به نتایجی مربوط به همان سال یا سالهای قبل دست پیدا میکنید.
19. اگر بهعنوان استاد در دانشگاه تدریس نکرده باشم اما سابقهی دستیار استاد (Teacher assistant) بودن را در دوران ارشد داشته باشم، میتوانم دستیاری را در رزومهی آموزشیام مطرح کنم؟
بله، صرف اینکه برخی از فعالیتهایتان را نمیتوانید در لیست فوق پیدا کنید، نباید از آنها چشمپوشی کنید. شما تمام فعالیتهایی را که در ارتباط با رشتهی زبان و ادبیات انگلیسی انجام دادهاید، قید کنید. حتی اگر از آنها مستقیماً امتیازی دریافت نکنید، میتوانید خوشبین باشید که این فعالیتها در شکلگیری نگرش اساتید نسبت شما تأثیرات مثبت داشته و شما را دانشجویی فعال و کوشا نشان خواهند داد.
20. موردی مثل « آشنایی با نرم افزارهای تخصصی کامپیوتری» چه ارتباطی با رشتهی زبان و ادبیات انگلیسی دارد؟
تصور کنید یک داوطلب کنکور زبان و ادبیات انگلیسی متخصص یکی از زبانهای برنامهنویسی است، و قصد دارد یکی از شاخههای پژوهشیاش را به «مطالعات پساانسانگرایی» اختصاص دهد و اپلیکیشنهای موجود در ارتباط با رشتههای علوم انسانی را بررسی کند و یا خود اقدام به ساخت یک اپلیکیشن کند که معیارهای نقادانه داشته باشد.
یادتان باشد که صرفاً داشتن تخصص و مهارت کافی نیست، داوطلب دکتری رشتهی زبان و ادبیات انگلیسی باید بتواند از دانش، تجربیات و مهارتهایش در بستر این رشته استفاده کند و درحد توان، ابعاد نقادانه و جدیدی به رشتهاش بیفزاید.
ب) بررسی سوابق پژوهشی
21. در بخش بررسی سوابق پژوهشی چه مواردی موردارزیابی قرار میگیرد؟
در بخش بررسی سوابق آموزشی، موارد زیر مورد ارزیابی قرار گرفته و درنهایت به آنها امتیاز تعلق میگیرد:
22. به هر کدام از این فعالیتها چند امتیاز تعلق میگیرد؟
میزان امتیازدهی به این فعالیتها در دانشگاههای مختلف، متفاوت است. مثلاً دانشگاه شیراز برای مقالات علمی – ترویجی 2 امتیاز درنظرمیگیرد و دانشگاه علامه طباطبایی برای این نوع مقالات 3 امتیاز.
23. فرض کنید که من 10 عنوان کتاب ترجمه شده دارم، و دانشگاه موردنظرم برای هر کتاب ترجمه شده 2 امتیاز درنظر گرفته. آیا میتوانم از قسمت کتابهای ترجمه شده 20 امتیاز کسب کنم؟
خیر. هر کدام از فعالیتها سقف امتیاز دارند که این امتیازات در دانشگاههای مختلف، متفاوت است. برای مثال اگر حداکثر امتیاز بخش ترجمه 4 باشد، شما حتی اگر 20 عنوان کتاب ترجمه شده داشته باشید، باز هم از این بخش بیشتر از 4 امتیاز نخواهید نگرفت.
24. تفاوت مقالات علمی - پژوهشی با مقالات علمی - ترویجی (علمی - مروری) چیست؟
مقالات علمی - پژوهشی، موضوع جدید و ایدهپردازی نوآورانه دارد، اما مقالات علمی - ترویجی، اصولاً مروری بر پژوهشهای گذشته راجع به یک موضوع است و ایدهی جدیدی را ارائه نمیدهد.
در مصاحبهی دکتری به مقالات علمی - پژوهشی امتیاز بیشتری تعلق میگیرد.
در مصاحبهی دکتری به مقالات علمی - پژوهشی امتیاز بیشتری تعلق میگیرد.
سؤالات متداول
25. آیا روند انجام مصاحبهی شفاهی در تمام دانشگاهها یکسان است؟
خیر. برای مثال، دانشگاههایی نظیر تهران و اصفهان، در روز مصاحبهی دکتری، دانشجویان را هم از طریق سؤالات شفاهی و هم آزمون کتبی موردارزیابی قرار میدهند. یعنی دانشجویان در ابتدا مصاحبهی شفاهی را انجام داده و سپس به چند سؤال بهصورت کتبی پاسخ میدهند.
26. آیا مقولهی «سن داوطلب» در مصاحبهی دکتری تأثیرگذار است؟
ممکن است اساتید، دستاوردهای شما را با توجه به سنتان ارزیابی کنند یا اینکه سن و جایگاه شما نشان بدهد که نمیتوانید تماموقت برای مقطع دکتری تلاش کنید، اما فاکتور سن، به خودی خود، تعیینکننده نیست و بهنظر نمیرسد ملاک مهمی برای داوران باشد. شما اگر بهطورکلی پکیج مناسبی برای مقطع دکتری رشتهی زبان و ادبیات انگلیسی باشید، بعید است که صرفاً مقولهی سن بتواند مانع پذیرش شما شود.
27. آیا پرسشهای اساتید در مصاحبهی دکتری صرفاً از مطالب ریشهایِ رشتهی زبان و ادبیات انگلیسی است؟
خیر. رویکرد اساتید متفاوت است. برخی ممکن است از مطالب پایهای دروس اصلی، سؤالاتی را مطرح کنند و برخی دیگر ترجیح دهند سؤالات تخصصیتر بپرسند.
28. چگونه میتوانم نسبت به اساتیدی که نمیشناسم و قرار است برای مصاحبه نزدشان بروم، شناخت پیدا کنم؟
پیش از رفتن به مصاحبه، حتماً رزومهی اساتید دانشگاه موردنظر را مطالعه کنید و کمی دربارهی زمینهی پژوهشیشان تحقیق کنید. ممکن است سؤالاتی را که از شما میپرسند به مسیر پژوهشیشان مرتبط باشد. حتی اگر درباب موضوعات موردعلاقهشان مستقیماً از شما سؤالی نپرسند، شما میتوانید درخلال صحبتهایتان به زمینههای موردعلاقهی اساتید هم گریز بزنید. اگر بتوانید هوشمندانه موضوعات را به هم ربط بدهید، تأثیر مثبتی بر داوران خواهید گذاشت.
همچنین ارتباط گرفتن با دانشجویان این اساتید میتواند مؤثر باشد. اگر بتوانید دانشجوهایی را پیدا کنید که صادقانه ویژگیها و ترجیحات اساتید موردنظر را به شما بگویند، کمک بزرگی برای شما محسوب میشود.
29. اگر پاسخ سؤالی را در مصاحبهی شفاهی ندانم، باید چکار کنم؟
یادتان باشد که شما همهچیزدان نیستید و قرار نیست پاسخ تمام سؤالات را بدانید. اما اینکه با ندانستنتان چگونه مواجه میشوید، مهم است.
اگر اطلاعات کمرنگی نسبت به سؤال دارید یا میتوانید ابعادی از سؤال را بسط دهید، هوشمندانه مسیر پرسش را عوض کنید و بر قسمتی تمرکز کنید که پاسخی منطقی برایش دارید.
اما اگر اطلاعات سؤال کاملاً برای شما ناشناخته است و هیچچیز درموردش نمیدانید، از لفاظی بیمنطق بپرهیزید و صادقانه اعتراف کنید که پاسخ پرسش را نمیدانید چون در این زمینه مطالعه و پژوهشی نداشتهاید. میتوانید از استاد موردنظر تشکر کنید که مبحثی کمترشناختهشده را مطرح کرده و انگیزهای برای مطالعه و یادگیری موضوع جدیدی شدند.
اگر اطلاعات سؤال کاملاً برای شما ناشناخته است و هیچچیز درموردش نمیدانید، از لفاظی بیمنطق بپرهیزید.
30. آیا بدون داشتن مقاله میتوانم به مقطع دکتری راه پیدا کنم؟
همانطور که در توضیحات فوق مشاهده کردید، داشتن مقاله تنها یکی از موارد ارزیابی داوطلب است. اگر در سایر موارد غنی باشید یا شانس بیاورید و رقیبانتان هم مقالههای متعدد نداشته باشند، چرا که نه! اما درنظرداشته باشید که ظرفیت رشتهی زبان و ادبیات انگلیسی بسیار محدود است و معمولاً هر سال دانشجویان زیادی هستند که مقالاتی را در مجلات چاپ کردهاند، بنابراین کار داوطلبان بدون مقاله نسبتاً سخت میشود، اما قبول شدنشان کماکان غیرممکن نیست.
31. مقالههایی که فقط سابمیت شده، اما پذیرش نگرفته باشند، یا صرفاً نامهی پذیرش را گرفته اما چاپ نشده باشند، میتوانند جزء رزومه محسوب شوند؟
درمورد قسمت اول سؤال، یعنی زمانیکه شما مقالهای را سابمیت کردهید، اما هنوز نمیدانید که مقاله پذیرفته میشود یا نه، نباید انتظار داشته باشید که به شما امتیازی تعلق بگیرد. اما شاید بتوانید نام و توضیحاتش را در رزومهتان بگنجانید، ممکن است در ارزیابی اساتید تأثیر مثبتی داشته باشد، چون شما را مشتاق به پژوهش نشان میدهد.
و درمورد قسمت دوم سؤال؛ در مصاحبههای سالهای قبل صرفاً نامهی پذیرش میتوانست امتیاز لازم را برای شما کسب کند، اما اخیراً چاپ مقاله ملاک قرار داده شده. شما در این شرایط، نام و توضیحات مقاله را در رزومهی خود قید کرده و حتماً تصویر کامل از نامهی پذیرش مقاله را ضمیمه کنید، احتمالاً تأثیر مثبتی خواهد داشت.
32. آیا حقیقت دارد که دانشگاهها، دانشجوهای پیشین خود را در اولویت پذیرش قرار میدهند؟
حقیقت این است که اساتید، نسبت به دانشجوهای پیشین خود شناخت عمیقتری دارند و متأسفانه دانشجوی جدید آنقدرها فرصت ندارد که قابلیتهای خود را در یک مصاحبهی کوتاه و چندبرگ رزومه نشان دهد. بنابراین میتوان گفت که اگر دانشجویان جدید قادر نباشند کنجکاوی اساتید را برانگیزند و تأثیر ویژهای بر آنها بگذارند، ممکن است مغلوب دانشجویانی شوند که پیشتر فرصت داشتهاند استعدادها و تواناییهای خود را به اساتید نشان دهند.
33. اگر دانشگاه مقطع کارشناسی ارشدِ من، در مقطع دکتری رشتهی زبان و ادبیات انگلیسی پذیرش نداشته باشد، آیا میتوانم پیش از مصاحبهی دکتری با اساتید دانشگاههای موردنظرم ارتباط برقرار کنم و خودم را به آنها بشناسانم؟
چرا که نه! بهمحض اینکه دانشگاه هدف خود را پیدا کردید، میتوانید رزومهی اساتید دانشگاه موردنظر را مطالعه کرده و استادی را که فکر میکنید مسیر پژوهشیاش همسو با شماست، پیدا کنید. به ایشان ایمیل بزنید و اگر موضوع پژوهشی را در ذهن دارید که حدس میزنید برای استاد منتخب شما جالب است، با ایشان درمیان بگذارید و پیشنهاد چاپ مقالهی مشترک بدهید. ممکن است استاد، ایمیل شما را پاسخ داده و نسبت به این همکاری اشتیاق نشان دهد. دراینصورت شما فرصت دارید قابلیتهای پژوهشی خود را به ایشان ثابت کرده و شانس پذیرشتان را در آینده بالا ببرید.
البته ممکن است تلاشتان به نتیجه نرسد و نتوانید با استاد موردنظرتان ارتباط برقرار کنید. میتوانید شانس خود را با اساتید دیگر امتحان کنید، احتمال اینکه عاقبت جوینده یابنده باشد، کم نیست.
و اما توصیههای مفید برای داوطلبان کنکور دکتری:
شما برای رسیدن به مرحلهی مصاحبه مجبور هستید از سدِ کنکور کتبی گذر کنید، پس تمام وقت خود را به پژوهش و چاپ مقاله اختصاص ندهید، برای کنکورتان هم وقت قابلتوجهی بگذارید.
سعی کنید از مطالبی که برای کنکور کتبی مطالعه میکنید، یادداشت برداری کرده و پیش از کنکور و مصاحبه مرورشان کنید.
از اهمیت زبان عمومی غافل نشوید، روزانه چند واژه را بهخاطر بسپارید و تستهای مربوط به دستور زبان و درک مطلب بزنید. همچنین اجازه ندهید مهارت گفتاریتان ضعیف شود، در روز مصاحبه باید بتوانید صحیح و روان صحبت کنید.
داوطلب دکتری هم باید مطالب مربوط به کنکور کتبی را بخواند، هم سوابق پژوهشیاش را تقویت کند و هم خود را برای مرحلهی مصاحبه آماده کند. اگر مدیریت وظایفتان بهعنوان داوطلب دکتری برایتان سخت است، حتماً از مشاوران همراه و همدل کمک بگیرید. همراهی متخصصان میتواند از اضطرابتان بکاهد و تمرکزتان را برای انجام کارها افزایش دهد.
اگر مدیریت وظایفتان بهعنوان داوطلب دکتری برایتان سخت است، حتماً از مشاوران همراه و همدل کمک بگیرید.
بیشتر بخوانید:
اگر زبان و ادبیات انگلیسی بخوانم، چه حرفهای خواهم داشت؟
منابع کنکور دکتری ادبیات انگلیسی 1404+پاسخ به 27 سؤال پرتکرار و کلیدی داوطلبان
چرا گاهی اوقات نمیتوانم درس بخوانم؟ ایراد من چیست؟